Sayfalar

Bu Blogda Ara

20 Kasım 2013 Çarşamba

MEKAN: HACIBAYRAM DÖNERCİSİ - NAZIM USTA

Merhabalar Arkadaşlar,
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, ziyaret ettiğimiz her mekan piyasada en gözde yerler, hepsi kalbur üstü, hepsindede işinin erbabı yılların ustaları tezgahlarının başında. Buralarda yemek yiyenin yüzü ekşimez. Bütün bu ustalara, emektarlara saygımızı arz etmekle beraber; biz de kaliteli yiyicileriz ve amatör bir ruhla tecrübelerimizi siz değerli takipçilerimizle paylaşmayı amaçlıyoruz. Bu sitede yer alan yorumlarıda ustalarımız, bir feedback olarak kabul edip, kalitelerini arttırabilirler diye düşünüyoruz.
Şimdi gelelim , GurmedenYeme'nin ikinci mekanına: HACIBAYRAM DÖNERCİSİ - NAZIM USTA
Ankara dendiğinde akla ilk gelen lezzet, Ankara Yaprak Döneridir ve bu mübarek döneri her kişi değil, er kişi hakkını vere vere imal edebilir. NAZIM USTA'da bu ustalardan biri. Etrafımızda pekçok insan, Nazım Usta'nın mekanını methedince bizde GurmedenYeme takımı olarak ikinci ziyaretimizi buraya yapmaya karar verdik.
Mekan nezih. Şu an Hacı Bayram Camii'nde ve çevresinde restorasyon çalışmaları olduğu için ortam sakin. Ama normal zamanlarda, bu çevre yoğun olur. Belkide bu yüzden mekan kalabalık değildi. 
Öncelikle güzel bir çorbayla öğüne başlayalım diye düşündük. Amaç karnımızı doyurmak, tıkamak değil tam tersine çorbanın sıcağıyla midemizi genişletip dönere ve ete zemin hazırlamaktı. Nazıım Usta’da diğer dönercilere göre daha fazla çeşit çorba (İşkembe, yayla, mercimek,paça gb…) olduğunu söyleyebilirim. Ve bence bu ciddi bir artı, şöyle güzel bir işkembe mis gibi bir paça her zaman ana yemekten önce 10 numara gider. Farklı çeşit ürünleri tadabilelim diye “Az mercimek çorbası, Az da işkembe çorbası” sipariş ettik. Seri bir şekilde siparişler geldi: 


Mercimek çorbası, aslında pişirilmesi en kolay çorbalardan biridir ve bu çorbayı zenginleştiren, içine koyulan sebzelerin çeşidi-lezzeti vede kullanılacak yağın kalitesidir. Bir de bazı ustalar mercimek çorbasının kıvamını tutturmak için içerisine un koyarlar.(Bu tabir caizse biraz da işin hilesidir.). Nazım Usta’da yediğim mercimek çorbasının lezzeti ve kıvamı bekletilerimin aksine hayli zayıftı. Kıvamlı, lezzetli, tereyağı hissedilir bir çorbadan ziyade, sanki sulandırılmışda servis edilmiş duruluğunda bir çorba bizi karşıladı.

  


İşkembe çorbası da maalesef mercimek çorbasından çok farklı değildi. Gelen çorbanın tanesi azdı, lezzeti zayıftı.
 
Menüde Kuru Fasulyeyi görünce tadını merak ettik ve hemen ondan da az porsiyon sipariş ettik.Önümüze gelen kuru fasulye mevcut piyasada yiyelebilecek kuru fasulyelerden, bir tık daha iyi. Ama ben hala aradığımı bulamadım. Kesinlikle daha iyi olabilir.
 
Günün yıldızına geçmeden önce ortaya gelen salatayı da unutmayalım.
 
Şimdi geldik günün yıldızına. Öncelikle efendim, döner satan adamın müşterisi bol olacak ki döner lezzetli olsun. Nedendir? Tezgahta kesilmeyi bekleyen döner, her geçen dakika sertleşir. Döner kesildikçe güzelleşir….(Bu da dönerin raconu) Bundan 10 yıl önce Özler'de döner yiyenler bilirler, hemen hemen aynı lezzet. Bundan daha iyisi Peçenek'te…(Peçenek neymiş diyenler için: ziyaret edilecekler listesinde, üst sıralarda bir mekan)  
        
Pilavın da tadına bakalım düşüncesiyle hem pilav üstü, hem de normal servis döner siparişi verdik. Döner çok iyi pişmiş, etteki çok hafif pembelik ve beraberindeki lezzet kullanılan etin tazeliğini gösteriyor. (sadece acaba et birazcık daha yumuşak olabilir miydi diye şöyle bir düşündük o kadar). Nazım Ustanın döneri Ankara da yenilebilecek en iyi dönerlerden biri. Pilav konusuna gelince pilavda vasat. 

 

 Ama siz boş verin pilavı, mis gibi yağlı pideyle gönderin mideye … Güzel pişirilmiş, ne içi hamur kalmış, nede kurumuş; tam kıvamında bir pideyi, bir güzel yağlamışlar ve dönerin yanında servis ediyorlar. Bu yağlı pide ayrı bir güzellik. Döner tabağında servis edilenden bile güzel. Sakın yememezlik etmeyin. 

       

  Gelelim köfteye. Bunca yedik daha da köfte isteyelim mi diye düşündük ama “Battı balık yan gider…” deyip yarım porsiyon da köfte gelsin dedik. Benim kafamdaki köfte yumuşak ve lezzetli olmalı, et pişmeli ama suyu da kaçmamalı. Nazım Ustanın köftesi suyu boldu,dışı pişmiş ama içinin eti kırmızı kalmış, etin suyu bile pembe çıkıyordu. Şimdi zamanın namlı şanlı gurmeleri “Et dediğin, az pişmiş olacak içi hafif kırmızı olacak” derler ama biz türküz abi, öyle çiğ et filan yiyemeyiz. Pişen et tazeyse, pişiren usta ateşin közünü iyi ayarlamışsa, bir de pişirme esnasında etin yanmamasına özen göstermişse, zaten bu et sulu ve pişmiş olarak servise hazır hale gelir. İlla etin sulu olması için, içinin kırmızı olmasına gerek yok yani…
            

Bunca yedik sütlaç da güzel gözüküyor bir de ondan yiyelim dedik. Sütlaç vasatı geçemedi.
SONUÇ: HACIBAYRAM DÖNERCİSİ-NAZIM USTA’nın dizaynı ve genel formatı tam benim kafamdaki esnaf lokantası gibi, gösterişten uzak, temiz, karın doyurmaya odaklı …
O güzelim dönere bir daha bakalım:

     Oyy oy oy oy... Değerli GurmedenYeme takipçileri, bunca anlattık ve sözün özü şu: Teferruata gerek yok, Nazım Usta'da DÖNER yenir, gerisini karıştırmaya gerek yok…

Adres: 
Hacıbayram Camii Avlusu No:31 
Ulus / ANKARA
Tel: 
0312 310 96 68

Ne diyelim, siz siz olun “GURMEDEN YEMEYİN…”
Hadi hayırlı Gurmeler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder