Sayfalar

Bu Blogda Ara

16 Aralık 2013 Pazartesi

MEKAN: PEÇENEK DÖNER

Merhabalar değerli gurmeden yeme takipçileri. Uzun müddet verdiğimiz bu aradan sonra yeni bir mekanla tekrar yayındayız. Bu seferki mekanımız PEÇENEK DÖNER.

Mekana dıştan şöyle bir baktığımızda Etlik eski garajlarda gayet salaş, sıfır hijyen, saat 18.00den sonra sıfır güvenlik, ama maksimum lezzet ve sammimiyetin olduğu bir mekan PEÇENEK döner. Amaç yemekse gerisi teferruattır diyen bir felsefeyle ziyaret edilecekler listesinin en tepesinde yerini alacak bir mekan burası.

Mekana girer girmez gayet samimi bir karşılamayla yerimizi alıyoruz. Ben şahsen burayı 10 yıl öncesinden bilirim ki o zamana göre müşteri potansiyelini hayli artırmış hatta içerisi dar geldiği için bahçeyi de çadırla kapatıp kapalı mekan yapmışlar kendilerine. Bırakalım fuzuli geyiği de gelelim lezzetlere …
Bu fotoğrafın canlısını, sulusunu görüp kokusunu da duyunca, alt çenemiz dizimize düşüyor ve ilk olarak döner siparişi veriyoruz. Daha önce de bir arkadaşım pidesini övmüştü, şööle ortaya bir porsiyon da kıymalı pide siparişi veriyoruz. Dönerler gelinceye kadar iki kişiye bu gördüğünüz koca tabak yeşil salata geliyor ki sebzeleri gayet taze ve canlı daha henüz sofraya gelmeden maksimum yarım saat önce doğranmış. Gayet keyifli ve lezzetli bir salata. (Salata da en kritik nokta sebzenin taze olması, bir de sofraya gelmeden önce taze taze doğranmasıdır. Aksi halde bekleyen salata pörsür, canlılığını yitirir ve sebzeler tabağa suyunu bırakır.)
Ben salata yorumunu yazarken daha dönerler hemen geliyor. Şimdiye kadar sipariş verip de bana ulaşan en hızlı döner bunlar. Servis çok hızlı.

 Bu gördüğünüz döner 1,5 porsiyon. Ve gördüğünüz gibi gayet göz alıcı hatta can alıcı … Dönerler 10 numara, bana göre yağı tuzu yerinde. İşin aslı yağı başkasına fazla gelebilir, ama en iyi et yağlı ettir cümlesini yeme felsefesi olarak hayatına nakşeden benim için sadece lezzetli. Efendim iyi dönerin yağı özellikle belirtmek isterim ki koyunun kuyruk yağıdır. (İyi döner için diyorum dikkat….) Hayvansal yağların şahı,kralı, piri kuyruk yağıdır. Azı karar çoğu zarardır. Minimum gramajda maksimum faydayı veren muazzam bir iksirdir. Bu dönerde bana göre tam kararında kullanılmış ama başkasına biraz yağlı gelebilir. 


 Bu fotoğrafa dikkat!!! Yaprak döner budur. Yaprak dönerin yapılışında en önemli nüans mermerde etin ince ince yaprak kıvamında açılıp sıkı sıkı döner şişine takılmasıdır. Bakınız bu resim de bunun ispatıdır. Yaprak döner budur. Bu arada Peçenekte servis edilen dönerin altyapısını oluşturan lavaşlar da 10 numara. Tam bana göre. Bence dönere en çok bu lavaş yakışıyor. Ne pide kadar kalın, ne de lavaş kadar ince, dürüp dürüp yenesi bişey… Dönerin yağını da emince, bu lavaşın döner olmasa bile böyle de bir gideri var. Döner nasıl yenir : Bu lavaşın içine döner ve biraz soğan birlikte dürülür, dönerin yağı hafifçe bileğinize doğru aka aka bu dürüm aman akmasın diye hızlı hızlı mideye gönderilir. 


Peçenekte dönerin yanı başında 1 porsiyonda pide sipariş etmiştik o da tam vaktinde geldi. Pidede en önemli nokta öncelikle pidenin hamurudur. Hamur çok kalın olmayacak, çıtır çıtır olacak, ısırıldığında ise o efsane sesi bu kulaklar duyacak, yedikten yarım saat sonra midenize hamur çökmeyecek. Pide tam olarak bu tanıma uyuyor. (Unutmayınız hamurişinin kalitesi yemekten yarım saat sonra midede oluşturacağı yan etkilerle ortaya çıkar. Eğer bir mekanda yenen hamur işi midede yanma yapar, mideye oturursa buradan uzak durmak gerekir.) Harcı olarak kullanılan malzemeler ise özenle ince ince kıyılmış gayet lezzetli. Efedim, dönerin yanı sıra eğer mide kabınız müsaitse zinhar Peçenek ten pide yemeden çıkmayınız.

Tam kalkacakken o da ne, Peçenek bir de menüsüne kadayıf olduğunu farkettik. Dönerin yanında sıcak kadayıfı Ankara’ya ilk olarak Özler döner yedirmiştir. Sanıyorum Peçenekte biraz buradan özenerek bu işe girmiş. Kadayıf gayet başarılı. Hafif bir çatal hareketiyle kadayıfların tel tel olarak kendilerini muhafaza ettiğini hamur olmadığını gözlemliyoruz. Lezzet gayet güzel, şekeri orta karar. Yenilebilir mührünü buna da vuruyoruz. Ancak şunu da söylemek gerek; bence döner zaten gayet yağlı, adamı kesmeye yetiyor bir de üstüne sıcak kadayıf oldu mu 1 porsiyon bunu yiyen adam daha yerinden kalkamaz hemen bulunduğu yere bir yatak atılıp 1 saat öğlen uykusu uyumalı. (Benim için sorun yok da hafif-orta siklet takipçilerimize duyurulur. Ne de olsa 100 kg’ın üstünde olunca insan yemek ve tatlıdaki hiçbir ağırlık rahatsız etmiyor) Neyse biz yine yorumumuzu umuma uygun yapalım ve şunu da belirtelim: Bizce dönerin üstüne sıcak değil de normal en azından ılık bir tatlı servis edilmeli.
Son söz olarak değerli gurmedeneyeme takipçileri, lezzet ve güleryüzlü hizmet arıyorsanız, hele bir de döner fanatiği iseniz Peçenek şiddetle önerilir. (Fiyatlar ortalamada döner 14 TL.)
Bir daha ki yorumlarda buluşmak üzere.Bu arada sitemizle ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.

Ne diyelim, siz siz olun “GURMEDEN YEMEYİN…”
Hadi hayırlı Gurmeler :)

Adres : Etlik garajı içindeki mekan kapandı. 
Yeni adresi : Tesviyeciler Caddesi Seçim Sokak Altındağ Ankara

1 yorum:

  1. Arkadaşlara katılıyorum. süper bir lezzet. Ankara da bulunanların ya da yolu düşünlerin tatması gereken bir lezzet. Sitenin tavsiye ettiği diğer lezzetleri de yakın zamanda denemeye gideceğim.
    Yazılarınız devamını merakla bekliyorum.
    Emekleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil